הדרכה הורית יכולה להיות לנו לעזר רב במגוון רחב של מקרים. טעות היא לשער כי ההדרכה מומלצת אך ורק ב'מקרי חירום' בהם אנו נותרים חסרי אונים אל מול התנהגות מסוימת של ילדינו אשר ממאנת להיעלם.
לעתים גיבושה של סמכות הורית, או הבנה של דרכים מסוימות לפנות אל לבם של ילדינו או לחולל בהם שינוי, עשויים לשנות את האווירה שבבית מן הקצה אל הקצה.
בכללותה, הדרכת הורים, הנקראת גם הנחיית הורים או ייעוץ הורים, היא טיפול מונחה המועבר על-ידי איש או אשת מקצוע המוסמכים לתחום. לרוב יהיה מדובר בפסיכותרפיסטים בעלי הסמכה בתחום או אנשי חינוך והוראה אשר עברו קורס מקצועי.
מטרתם היא לסייע להורים ולהנחותם כיצד להתמודד לצלוח אתגרים וקשיים העולים מטבע הדברים בגידול הילדים, החל מגיל ינקות ועד לגיל ההתבגרות.
שינוי האווירה שבבית
תלונה שגורה העולה מפיהם של הורים רבים, מתארת כיצד הם חשים שהם מגיעים מן העבודה הראשונה הישר אל עבודתם השנייה.
שינוי האווירה שבבית לא מוכרח להתבקש אך ורק כאשר ילדינו מתנהגים באופן חריג; אלו יכולים להיות שלל היבטים שונים המעיבים על תחושותינו כהורים ויתרה מכך – המעיבים על יחסינו עם ילדינו.
כך למשל, ילד המסרב בעקשנות רבה להתרחץ, או ילד המסרב לקום בבוקר ולהתארגן אל הגן או לבית הספר. גם הדברים ה'קטנים' הללו יכולים להשפיע ובגדול.
הדרכת הורים אם כן, יכולה להיות לנו לעזר רב בחיפושנו אחר הדרך לשנות, הדרך לחולל תמורה משמעותית באווירה הכוללת שבבית, ולהשיב אלינו את הכוח, את הסמכות ההורית.
הכחדת התנהגות שלילית
התנהגויות שליליות מצד ילדינו יכולות לתאר אתגרים שגורים דוגמת אלו שצוינו לעיל: ילד המסרב להתרחץ או ממאן להתארגן אל הגן.
אולם במקרה הזה, ניתן ואף חשוב להדגים התנהגויות חריגות יותר אשר בהחלט יכולות להצדיק את הפניה ליועצי הורים מוסמכים.
התנהגויות שליליות יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תרחישים: ילד פעוט המכה את הוריו או ילדים בגן כאשר איננו מקבל מבוקשו, או למשל ילד אשר מקלל או מתנהג באופן בוטה.
דווקא במקרים אלו, אשר נראים כקשים ומורכבים, הדרכה הורית יכולה לספק מענה פרקטי בדמות מגוון טכניקות ושיטות אשר ימגרו את התופעה.
הורים המבקשים לעזור לילדם
לצד התנהגויות שליליות שונות אותן נבקש לשנות, הרי שהורים בהחלט יכולים למצוא את ההדרכה ההורית לעזר כאשר הם רואים שילדיהם חווים קשיים מסוימים.
הדוגמה השגורה היא קשיים חברתיים, בהם הילד מתקשה לרכוש לעצמו חברים או מתקשה להסתדר בחברתם של ילדים אחרים.
בכוחה של הדרכת הורים פרטנית להציג לנו את האופנים שבהם אנו כהורים, יכולים להתערב מעשית וממש לחולל שינוי בילדינו. ללוות אותם במפגשים חברתיים, להניח להם באופן הדרגתי להסתדר לבד.
בכוחנו כהורים לשנות, בין אם מדובר בהתנהגות פסולה, ובין אם מדובר בקושי אותו ילדינו חווים.